Els llibres que llegeixo

"Si tu em dius vine ho deixo tot ... però digue'm vine" de ALBERT ESPINOSA

En Dani es dedica a buscar nens desapareguts. Al mateix instant que la seva parella fa les maletes per abandonar-lo, rep una trucada d'un pare desesperat que li demana ajuda.
El cas el conduirà a Capri on es retrobarà amb el seu passat i reflexionarà sobre les coses que són de veritat importants.
És un llibre de lectura fàcil i ple de moments emotius.



"L'eternitat de les hores" de NANCY KLEIN MAGUIRE

Cinc joves i la seva prova de fe a la Cartoixa, l’ordre monàstic més auster del món occidental.
En aquest llibre podem trobar tant la part emocional dels canvis interiors de cada un dels joves, com el dia a dia d’un monestir d’aquestes característiques. Val la pena







"Digue'm qui sóc" de JÚLIA NAVARRO

Les vides dels personatges d’aquesta novel·la, construeixen un magnífic retrat de la història del segle xx , dels anys de la Segona República espanyola fins a la caiguda del Mur de Berlín.
És un relat d’intriga política, espionatge amor i traïció. Està molt ben tramada i es llegeix amb facilitat, tot i que el ser tan extensa en alguns moments puntuals fa que pensis que es podia haver simplificat.






"Aigua pudenta" de MARC CAPDEVILA
És un llibre de lectura fàcil, que posa de manifest la vida del poble de Tona quan era un lloc d’estiuejants i balnearis.
Per a la gent que ja tenim una edat, el “tot si val” de segons quins estaments de la societat encara ens posa la pell de gallina.








"L'arqueòleg" de MARTÍ GIRONELL

El monjo Bonaventura Ubach emprèn un viatge a Terra Santa i Mesopotàmia a la recerca de peces per al futur museu bíblic del monestir de Montserrat. Amb la intenció d’il·lustrar una edició catalana de la Bíblia, també segueix aquest itinerari per contrastar les Sagrades Escriptures amb els seus escenaris reals.
El llibre té l’encant d’estar basat en personatges i fets reals. Concentra tots els suposats viatges del monjo en un de sol i això el fa amè, però també poc aprofundit històricament.
Hi ha algues promeses del monjo que queden oblidades i situacions poc creïbles.

"Solitud"  de VÍCTOR CATALÀ
  Solitud, és l'obra més universal de la narrativa modernista (1905)
La Mila és una dona insatisfeta amb la seva relació matrimonial, el seu marit es un home gandul i amb poca personalitat, a qui ha de seguir per fer-se càrrec d'una ermita en una muntanya solitària i abrupta. La profunda insatisfacció que pateix la porta al desequilibri emocional que intenta pal·liar a través de les relacions personals que manté amb altres personatges, sobretot amb el Pastor. Relacions marcades per la busca de l'amor, l’instin maternal i el desig de formar part d'alguna cosa. El coneixement de la seva pròpia personalitat, que assolirà al final de la novel·la, li suposarà assumir la pròpia solitud per poder iniciar una altra vida o poder-la canviar profundament.
És un llibre que sempre m’ha commogut i de tant en tant el rellegeixo. És un retrat de la solitud que em posa la pell de gallina.

"Els homes que no estimaven a les dones" de STIEG LARSON

Una gran novel·la d’intriga financera i política que descriu el que s’amaga darrere les societats democràtiques.


En Mikael Blomkvist, periodista i fundador de la prestigiosa revista econòmica sueca Milènnium, és acusat i condemnat per difamació pels tribunals d’Estocolm. El seu delicte ha estat fer públiques una sèrie de greus acusacions contra un els empresaris més importants de país. Abans d’entrar a la presó, però, rep una curiosa trucada: en Henrik Vanger, patriarca d’una de les sagues escandinaves més poderoses, li demana que investigui la desaparició quaranta anys enrere de la seva neboda Harriet . Amb l’inestimable ajut de la Lisbeth Salander, una jova pertorbadora i socialment inadaptada, carregada de tatuatges i pírcings, i amb una memòria fotogràfica i unes habilitats com a hacker insuperables, formaran un tàndem perfecte i junts es veuran arrossegats dins un espiral de secrets i mentides que no s’haurien imaginat mai.   

No sóc lectora de novel·la negra, però aquesta em va enganxar i no vaig parar fins haver llegir la trilogia sencera.

"Los renglones torcidos de Dios" de TORCUATO LUCA DE TENA


Alice Gould ingressa en un sanatori mental. En el seu deliri, creu ser una investigadora privada a càrrec d’un equip de detectius que es dediquen a aclarir casos complicats. Segons una carta del seu metge particular, la realitat es una altra: la seva paranoica obsessió és atemptar contra la vida del seu marit. L’extrema intel·ligència d’aquesta dona i la seva actitud aparentment normal confon de tal manera als metges fins el punt de no saber en certesa si Alice ha estat ingressada injustament o pateix realment un greu i perillós trastorn psicològic.
És una novel·la molt interessant que posa de manifest la complexitat de la ment humana. És un d’aquells llibres que he llegit més d’una vegada, val la pena.





"Los pilares de la tierra" de KEN FOLLETT
Descriu el procés de construcció d’una catedral gòtica que serveix d’excusa per l’entramat d’una història on es creuen sentiments com l’odi, l’amor, la venjança, la por, la corrupció, l’ambició..., vaja, que no hem evolucionat tant.
Són més de mil pàgines que no costen de llegir, enganxa molt.





"Aquell capvespre" de JOAN ROCA

Al cap d'un any d'haver acordat emprendre camins diferents, en Robert i la Sílvia es retroben i comparteixen el temps, els records i les seves solituds mal dissimulades. Es tracta d'una novel·la intimista que ens introdueix pausadament en els anys de vida compartida pels dos protagonistes. L'autor ens reserva un desenllaç que ens farà replantejar el punt de vista de tot el relat.

Recomano la seva lectura per diferents motius: la facilitat en que es llegeix, la tendresa que es desprèn dels seus personatges, les descripcions, que et transporten sense voler al lloc dels fets i la més important..., l’autor és el meu company de viatge.

"Moon River" de VICENÇ VILLATORO

A l’espera del resultat d’una analítica, en Pere seu en un banc a la galeria mig buida de la tercera planta de l’Hospital Clínic el matí d’un diumenge onze de setembre, i té tot un dia buit al davant. “Puc seure?”, li diu una dona estilitzada de cabells i ulls bruns, que voreja com ell la cinquantena i que va vestida amb la inconfusible bata blanca dels pacients.
Aquesta circumstància fortuïta és l’inici d’una jornada de converses i aproximacions en què tots dos descobriran i alimentaran la seva mútua atracció, basada en afinitats subtils, en la necessitat d’escalf i de companyia, i en la por a la solitud i a la mort. Mentre que a ell l’ha deixat la parella, la Maria està casada i té dos fills, però se sent sola davant la prova que li han de fer l’endemà per saber si pateix un càncer que ja creia superat.
Amb una seductora narració ajustada a aquesta trobada casual, accedim a una emotiva història sobre l’entrega i l’amor per conjurar la mort.
 Està escrita amb una gran sensibilitat. Quantes preguntes davant la mort i que poques respostes!, Per què em passa el què em passa?,Quin sentit té?, què puc fer?...

"La fabulosa història de la senyora Wnag" de GABRIEL PERNAU

Aquesta obra, que es fonamenta en fets reals, narra l’apassionant història de Cristina Nubiola, una catalana que va viure a la Xina durant la primera meitat del segle XX. Cristina era una jove mare tarragonina que, el 1932, va quedar vídua prematurament. Al cap de poc temps, apareix a la seva vida Wang Rong, un xinès estudiós de les cultures europees de qual s’enamora bojament i amb qui fugirà fins a la Xina, deixant tota una vida al darrere, inclosa una filla de tres anys. Cristina viurà com a ciutadana xinesa les convulses dècades de 1930, 1940 i 1950, quan el gran país de l’Orient pateix la invasió japonesa, la Segona Guerra Mundial i l’ascens al poder dels comunistes.
La senyora Wang Fenglian, nom xinès de Cristina, va tornar al cap de molts anys a Catalunya. La recerca de Gabriel Pernau i el testimoni de les persones que la van conèixer ens ofereix un relat extraordinari d’integració, d’afany de superació i d’aventura en un país que fins fa ben poc era gairebé inaccessible per a una dona estrangera.
És interessant la part històrica,  però el relat personal, no  l’he trobat ni emotiu ni engrescador.
"L'home de la maleta" de RAMON SOLSONA

Un antic músic d’orquestres de ball decideix, un bon dia, fer la maleta i viure un mes a casa de cada una de les seves tres filles. L’home sempre ha anat a la seva i, ara, les filles el sorprenen amb una vida i un models de família que no entén. El món va molt de pressa. Descol·locat però gat vell, mira al seu voltant amb una mirada càustica i explica el que veu en un relat divertit i sense complexos, tal com raja. L’home de la maleta n’ha vist de tots colors i se sent un supervivent, un individualista obsessionat per la família, un espavilat que necessita afecte. Quan menys s’ho espera, les investigacions obertes sobre el seu passat fan un tomb sorprenent que el trasbalsen.
És un llibre molt amè, escrit amb un llenguatge col·loquial que el fa absolutament entranyable. T’imagines el pobre avi anat d’un cantó a l’altre amb la sensació de fer nosa, però amb un esperit crític força encertat, vaja ...., com la vida mateixa.

"L'olor del mal" de LLUÏSA FORRELLAD

Després de vuit anys rondant per Europa, el 20 de juliol de 1951 Fausto Trani torna a Roma. La ciutat s'està recuperant de les ferides de la Segona Guerra Mundial, un període en què Trani va muntar festes, complots i tripijocs per a nazis, feixistes, monàrquics i partisans i finalment va deixar enemics en tots els bàndols. Ara, el seu retorn coincideix amb el brutal assassinat d'un professor de francès. Els seus alumnes, tots del més alt nivell social, i el mateix Fausto Trani, s'hi veuran involucrats.
Està considerada del gènere negre, però sense massa sang i fetge, que per les persones poc amants d’aquest gènere, és d’agrair. Parteix de l’assassinat d’un indesitjable, que ja és un punt a favor i a partir d’aquí es van coneixent les personalitats dels protagonistes.


"Amb el cor a la mà" de CHRIS CLEAVE

Little Bee US Paperback jacket image
Amb un intent desesperat per salvar el seu matrimoni, l'Andrew i la Sarah  fan un viatge a Nigèria, peró allà un esdeveniment terrible els obliga a prendre una decisió de vida o mort. Dos anys més tard, la refugiada nigeriana de 16 anys Little Bee es presenta per sorpresa a casa dels O'Rourke, en un barri benestant de Londres. Aquesta visita desencadenarà un nou trasbals en la vida de la Sarah, que haurà d'enfrontar-se per fi als fantasmes del passat, però al capdevall la relació amb la Little Bee la farà més forta, generosa i humana.
Una novel·la intel·ligent i emocionant que equilibra humor i drama, amb una reflexió sobre la condició humana.
La seva lectura no m'ha enganxat massa, però reconec que hi ha una dossi d'emoció que la fa recomanable.


"En blanc i negre" de PILAR SIMÓ

EN BLANC I NEGRE (PREMI DONNA 2003)
Filla d’un metge intransigent i d’una mare sommiadora, Maria Farreras ha viscut una infantesa  rural marcada per l’autoritarisme patern  i la rigidesa social, i una joventut radical compromesa amb la lluita antifranquista. Ara, trenat anys després,  a les portes d’una separació Maria Farrereras gira els ulls cap al vell àlbum de fotografies i fa balanç de la seva vida.
Llibre molt interessant, en clau intimista, la Pilar Simó demostra com el franquisme va influir en la vida privada de les persones.




"El secret del meu turbant" NADIA GHULAM I AGNÈS ROTGER

el secret del meu turbant-agnes rotger-nadia ghulam-9788466413206El secret del meu turbant explica la història real de Nàdia Ghulam, una noia afganesa que amb només vuit anys va patir greus ferides a causa d’una bomba. En sortir de l’hospital dos anys després, el règim talibà s’havia instaurat a Afganistan i ella va prendre una decisió radical: es va vestir de noi i durant deu anys es va fer passar per home per poder portar un sou a casa, ja que el nou govern va prohibir que les dones treballessin fora de casa.
És una història escrita de manera senzilla, però colpidora, per la càrrega emocional que comporta el fet que aquestes coses puguin ser reals i actuals.